Fenkuł włoski inaczej zwany koprem włoskim to roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jaka jest jego charakterystyka? Jak wygląda? Gdzie ma zastosowanie? Na te i inne pytania odpowiada poniższy artykuł.
Czym się charakteryzuje koper włoski?
Fenkuł włoski jest rośliną z rodziny selerowatych. Inaczej nazywa się go koprem włoskim . Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jego bulwy pojawiają się również w okolicach południowej Azji, dla przykładu w Iranie. Uprawia się go na całym świecie. Wielu ludzi docenia zarówno jego smak, jak i właściwości lecznicze, którymi się charakteryzuje.
Koper włoski – jak wygląda roślina?
Koper włoski składa się bulwy, łodyg oraz listków. Łodygi wrastają z bulwy, a następnie na nich pojawiają się drobne listki, na których w czasie kwitnienia występują białe kwiatki. Tam właśnie znajdują się nasiona kopru włoskiego .
Uprawa fenkułu włoskiego
Fenkuł można uprawiać w ogrodzie. Na początku należy pamiętać, że należy on do roślin wysokich. Dobrze jest zwrócić uwagę na odmianę kopru włoskiego przed rozpoczęciem uprawy. Do uprawiania rośliny potrzebne jest słoneczne i suche miejsce o żyznej, próchniczej oraz dobrze przepuszczalnej glebie. Powinna ona być gliniasta i mieć pH w okolicach 6,5 do 7,5 . Fenkuł można połączyć z takimi roślinami jak kalafior, pomidory, czy rzodkiewka. Nie powinno się go łączyć z roślinami baldaszkowymi.
Jakie właściwości ma fenkuł?
Fenkuł jest rośliną, która charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi. Koper włoskie posiada też mało przeciwwskazań do stosowania. Charakterystyczne są właściwości antyoksydacyjne kopru włoskiego. Działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Fenkuł ma w sobie dużą ilość witaminy C, co robi z niego silny przeciwutleniacz. Warzywo to posiada też inne witaminy. Wspomaga także układ odpornościowy oraz działa wzmacniająco na układ krwionośny. Dodatkowo warzywo to zawiera żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę D,E i K.
Fenkuł i jego pozytywny wpływ na kobiety
Składnikiem kopru włoskiego są kwasy foliowy i pantotenowy. W związku z niewielką ilością kalorii może mieć także zastosowanie w diecie osób, które chcą się odchudzić. Do składników kopru włoskiego należą także cynk, selen oraz mangan. Ze względu na wysoką ilość estrogenów posiada także właściwości regulujące cykl rozrodczy kobiet. Fenkuł pomaga także przy bólach menstruacyjnych.
Koper włoski, a kości
Fenkuł działa wzmacniająco na kości ze względu na dużą ilość minerałów, które pomagają w zachowaniu ich zdrowia. Dzięki działaniu kopru włoskiego zachowana jest również prawidłowa mineralizacja kości. Ze względu na występowanie witaminy K może także zapobiegać złamaniom. Warzywo to wspomaga zachowanie stabilnej ilości wapnia w organizmie. Działanie kopru włoskiego poprawia również trawienie. Stosuje się go jako lek na wzdęcia. Fenkuł ma też właściwości antyoksydacyjne. Roślina ta jest również źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu . Ciekawostką jest fakt, że nasiona kopru włoskiego można żuć, aby odświeżyć oddech. Olejek z nasion kopru włoskiego pojawia się często w pastach do zębów oraz płukankach do ust.
Jak działa fenkuł?
Fenkuł posiada różne składniki odżywcze. Przeciwdziała nowotworom. Ma działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Działa wykrztuśnie w przypadku kaszlu. Dzięki niemu rozrzedza się wydzielina, co ułatwia jej odkrztuszanie. Fenkuł charakteryzuje się także działaniem przeciwgorączkowym oraz napotnym. Korzystnie jest stosować go w przypadku występowania procesów zapalnych pojawiających się w jamie ustnej. Napary z fenkułu są często stosowane do przemywania tłustej skóry. Regulują one wydzielanie sebun. W medycynie chińskiej warzywo to jest również stosowane w celu podwyższenia libido, a także regulacji kwasów żołądkowych. Można go stosować także w przypadku pojawienia się zgagi.
Gdzie ma zastosowanie fenkuł?
Fenkuł wykorzystuje się w kuchni przy tworzeniu różnych przepisów. Można z niego tworzyć także olejki. Stosowany jest również w kosmetykach oraz do przygotowywania herbatek wspomagających odchudzanie. Warzywo to można zarówno jeść, jak i przygotowywać na różne sposoby. Zawarte w nim witaminy i minerały działają korzystnie na układ pokarmowy.
Jak wygląda zdrowy fenkuł?
Źródło: Pixabay.com
Bulwy fenkułu nadającego się do spożycia są czyste i zbite. Mają biały albo jasnozielony kolor. Łodygi powinny być zielone. Warzywo charakteryzuje się zapachem anyżu albo lukrecji. Najlepiej kupować fenkuł w okresie od jesieni do początku wiosny. Najkorzystniej jest przygotować go od razu po zakupie, gdyż wtedy najlepiej smakuje i zachowuje najwięcej witamin i minerałów.
Jakie przepisy warto wykorzystać przy przyrządzaniu fenkułu?
Fenkuł można przygotować na różne sposoby. Można go przyrządzić pod postacią duszonego fenkułu, zupy krem, czy kopru włoskiego zapiekanego z serem pleśniowym. Można także stworzyć sałatkę.
Przykładowy przepis na duszone fenkuły może się składać z takich produktów jak:
2 bulwy fenkułu,
2 pomidory obrane ze skórki,
1 średnia cebula,
oliwki czarne bez pestek (2-3 łyżeczki),
2 łyżeczki świeżej bazylii,
oliwa z oliwek,
około 100 ml warzywnego bulionu,
sól oraz pieprz.
Jak połączyć produkty?
Na początku należy odciąć bulwy kopru włoskiego i je poprzecinać w paski. Cebulę pokroić w krążki, przysmażyć na oliwie. Do tak przygotowanej cebuli dodać bulwy. Produkty dusić ok. 10-12 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucić resztę składników i dusić jeszcze około 15-20 minut. Pomidory najlepiej przekroić na pół. Gdy fenkuł będzie miękki doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Czy fenkuł jest dobry na odchudzanie?
Przy odchudzaniu warto stosować herbatki z nasion fenkułu. Dzięki herbatce woda w organizmie nie jest zatrzymywana. Koper włoski pomaga także przyspieszyć metabolizm oraz zapanować nad uczuciem głodu. Herbatki mogą występować w postaci torebek albo suszu. Można je także przygotować w domu, zarówno z nasion, świeżych liści, jak i bulw.
Prawdziwy fenkuł ma anyżowy posmak. Ogólnie wszystkim nie posmakuje, ale dla zdrowia warto go wprowadzić do swojego menu.