1

Estragon – jakie ma właściwości zdrowotne i jak samodzielnie go uprawiać?

Estragon to wieloletnie zioło, które należy do rodziny miętowatych. Pochodzi z Azji, ale w Europie jest uprawiany od średniowiecza. Estragon ma ostry smak i wytwarza bladożółty olejek eteryczny o świeżym, słodkim zapachu. Roślina ta jest uprawiana ze względu na swoje zastosowania kulinarne, jak również właściwości lecznicze. Oto niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z estragonu.

Zastosowanie i podstawowe informacje o Estragonie

Estragon jest wieloletnim ziołem, które pochodzi z Europy i Azji. Znany jest również jako smocze ziele lub estragon ogrodowy, a jego nazwa naukowa to Artemisia dracunculus. Estragon ma silny smak i aromat. Czyni go to idealną przyprawą do zup, gulaszów, mięs i potraw rybnych. Wiele osób stosuje estragon w kuchni. Nadaje potrawom ciekawy smak, nie będąc przy tym zbyt dominującym w smaku.

Estragon może być używany do też do tworzenia leków. W rzeczywistości estragon był używany do celów leczniczych przez tysiące lat! Oprócz pomocy w leczeniu problemów trawiennych, takich jak dyspepsja (kwaśna niestrawność), biegunka lub zaparcia — estragon był również tradycyjnie stosowany jako środek przeciwskurczowy i antyseptyczny (antybiotyk).

Właściwości zdrowotne Estragonu

Estragon to roślina, która może być stosowana w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych. Najczęściej stosuje się go jako środek na niestrawność. Może być również stosowany do pomocy przy wzdęciach, kolce i zgadze. Estragon jest również często stosowany jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie.

Korzyści zdrowotne płynące z estragonu wynikają z jego wysokiej zawartości zarówno garbników, jak i flawonoidów. Garbniki są odpowiedzialne za nadanie roślinie gorzkiego smaku, natomiast flawonoidy nadają jej barwę.

Głównymi składnikami aktywnymi estragonu są apigenina i luteolina. Te dwa związki chemiczne mają właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim skutecznie neutralizują wolne rodniki w organizmie. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez stres oksydacyjny na cząsteczkach DNA w komórkach. Zapobiegając ich uszkodzeniu podczas reakcji oksydacyjnych w komórkach.

Estragon — idealna przyprawa dla Twojej kuchni?

Estragon jest świetną przyprawą do gotowania. To także doskonałe zioło do aromatyzowania sałatek, sosów i zup. Oprócz zastosowań kulinarnych estragon posiada kilka innych właściwości zdrowotnych niż te wymienione powyżej.

Może pomóc w skurczach menstruacyjnych i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn. Liście estragonu zawierają substancję zwaną kwasem rosmarinowym. Może pomóc ona w zapobieganiu stanom zapalnym, które prowadzą do wzrostu komórek rakowych poza kontrolą.

Rośliny estragonowe mogą dorastać do 1 metra wysokości. Jednak często są zbierane, zanim osiągną swój pełny rozmiar. Mają bowiem tendencję do nieprzetrwania dłużej niż jeden rok po wykiełkowaniu z sadzonek lub sadzonek posadzonych wewnątrz w miesiącach zimowych, kiedy temperatury są zimniejsze na zewnątrz niż w Twoim domu!

Estragon — jak uprawiać go samodzielnie?

Estragon jest ziołem, które można uprawiać w ogrodzie. Liście i kwiaty tej rośliny są wykorzystywane w kuchni. Najlepiej jest uprawiać własne ziele estragonu, aby mieć dopływ świeżych ziół do wykorzystania przez cały rok.

Estragon pochodzi z Europy i Azji, ale został spopularyzowany na całym świecie, aż do Kanady, gdzie rośnie dziko na niektórych wyspach u wybrzeży Alaski. Estragon jest uprawiany od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od starogreckiego słowa „estragon” oznaczającego „smoka”. Uprawa drzewek eukaliptusowych w pobliżu zapobiegnie zniszczeniu roślin przez gąsienice lub inne szkodniki!

Rośliny estragonowe potrzebują około 36 tygodni, aby osiągnąć dojrzałość. Oczywiście po posadzeniu ich w miejscach o pełnym nasłonecznieniu, z dobrze odsączoną ziemią, zawierającą dużo materii organicznej, takiej jak kompost, dodanej przed posadzeniem (pomaga to poprawić drenaż).

Kiedy zbierać estragon?

Zbiory powinny rozpocząć się, gdy tylko uformują się główki nasion. Trwa to około trzech miesięcy po wykiełkowaniu. Zbiera się je regularnie aż do nadejścia mrozów. Następnie należy pozwolić im obumrzeć naturalnie w okresie zimowym. Gdy będą wyglądać na martwe, ale nadal zielone w środku — nie można ich ścinać aż do wiosny, gdy zaczną ponownie rosnąć!

Do jakich potraw można dodawać Estragon?

Estragon do obiadu

Źródło: Pixabay.com

Lista potraw, do których można dodać przyprawę jest długa i różnorodna. Warto go użyć do zup, sosów, mięs, warzyw, ryb i innych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie Estragonu:

  • Dodaj przyprawę do swojej ulubionej zupy warzywnej lub gulaszu, aby nadać jej świeży i aromatyczny smak, który sprawi, że Twoi goście oniemieją.
  • Ugotuj świeżego łososia z Estragonem, aby uzyskać aromatyczny i pełen smaku posiłek, który z pewnością zrobi wrażenie!
  • Dodaj przyprawę do następnej porcji domowych frytek, aby uzyskać kopa smakowego, którego nie da się pobić!
  • Spróbuj dodać Estragon do następnej porcji sałatki z kurczakiem, aby uzyskać nieoczekiwaną odmianę starego ulubionego dania!

Podsumowanie

Estragon to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Może być stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, przeziębienia i bólu głowy. Kwiat tego zioła działa kojąco na organizm i pomaga w walce ze stresem. Pomaga również w walce z depresją, bezsennością i niepokojem. Wiele osób używa Estragonu jako medycyny alternatywnej, ponieważ jest on naturalny i nie ma skutków ubocznych!

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close